Gå til indholdet

Dine næste skridt

Tillykke med, at du har læst denne bog og forhåbentlig har arbejdet aktivt med dens indhold på egen hånd. Du har i så fald gennemført et stort stykke arbejde, som jeg håber har været udbytte- og lærerigt. Men din rejse udi komposition og lydproduktion med SuperCollider behøver ikke slutte her. Herunder deler jeg et par ideer til hvad du kan arbejde videre med efter denne bog, samt hvilke andre læringsmaterialer, du med fordel kan opsøge. God fornøjelse med din videre færd udi (computer)musikkens forunderlige verden.

Ideer til projekter og kompositioner

Når du har fået styr på det grundlæggende, åbner der sig et væld af muligheder. Her er nogle ideer til, hvordan du kan arbejde videre med komposition og lydproduktion i SuperCollider, både i forhold til tekniske og kunstneriske projekter.

Kompositionsideer

Opstil dogmer og benspænd

Sæt kreative benspænd for dig selv, fx at din kompositionen højst må vare ét minut og kun må bruge SinOsc, Env.sine og Pseries. Eller at et helt værk skal genereres ud fra tekststrenge fra dit yndlingsdigt, der omsættes til tonehøjder og rytmer. Eller at du fremstiller en komposition udelukkende i én UGen-funktion, hvor formen bestemmes af en eller flere envelopes og LFO'er.

Fortolk et eksisterende værk

Prøv at implementere et kendt værk i SuperCollider, ligesom vi arbejdede med en del af Steve Reichs Piano Phase. Det kræver, at du oversætter og fortolker værkets instrukser til kildekode, hvilket både kan være en kreativ og lærerig proces. Du kan derefter skrive din egen komposition, inspireret af din indsigt i det andet værk.

Kombinér SuperCollider med andre teknologier

Der er ingen grund til at at være SuperCollider-purist og udføre alt sit lydarbejde med ét redskab. Ofte kan det være inspirerende at kombinere forskellige teknologier og se, hvad den særlige kombination lægger op til. Brug fx SuperCollider som MIDI-generator til dit yndlings-plugin i en DAW. Eller indlæs VST plugins i SuperCollider med udvidelsen VSTPlugin og komponér løs med patterns og UGens.

Udforsk klangdannelsesteknikker

Dyk ned i teknikker som FM/PM-syntese, granular-syntese, physical modelling osv. Brug litteratur om disse teknikker som inspiration (se hertil litteraturhenvisningerne i denne bog), og prøv at implementere teknikkerne i SuperCollider. Brug patterns til at udforske mulighederne i de SynthDefs, du kan konstruere. Det er både lærerigt og giver masser af nye ideer til egne kompositioner.

Projektideer

Skab dit eget unikke sample-bibliotek

Lav dine egne samlinger af beats, lydeffekter, trommelyde, abstrakte lydtæpper, køkkenlyde eller hvad du nu kan finde på – alt sammen genereret eller manipuleret i SuperCollider. Husk, at SuperCollider også er et programmeringsredskab. Du kan derfor beskrive algoritmer, som genererer et væld af variationsmuligheder, som du kan modificere og selektere i.

Byg din egen synthesizer

Design og programmér din egen synthesizer, evt. med et MIDI-keyboard som input. Prøv at køre det hele på en minicomputer som Raspberry Pi for at gøre det til et selvstændigt instrument. Konsultér Marije Baalmans glimrende bog om udvikling af sådanne interaktive systemer (Baalman, 2022)1, og se evt. Eli Fieldsteels guide til organisering af større SuperCollider-projekter (Fieldsteel, 2024, p. 249)2.

GUI (graphical user interface)

Skab dine egne grafiske brugerflader i SuperCollider og brug dem til at styre en algoritmisk komposition. Start med Eli Fieldsteels tutorial om GUI (Fieldsteel, 2015)3.

Udforsk nye klange med wavetables

Dette emne kan du let sætte dig ind, da det beror på en grundlæggende forståelse af buffere og oscillatorer. Med wavetables kan man i princippet spille med enhver bølgeform, og der findes ganske mange gratis wavetables, fx pakken AKWF FREE, som allerede er konverteret til SuperColliders wavetable-format.

Udforsk udvidelser til SuperCollider

Prøv kræfter med de mange udvidelser, der findes til SuperCollider, og se, hvordan de kan udvide dine muligheder. Start med at kigge på de mange forskellige Quarks og ekstra plugins. Kig også på den desværre ikke helt opdaterede men alligevel velkuraterede liste Awesome SuperCollider.

Deltag i open source-fællesskabet

Engagér dig i online-fællesskaber som scsynth.org, studér andres ideer på sccode.org og følg med på sociale medier. Her kan du finde inspiration, få hjælp og dele dine egne projekter. Denne bog handler om open source software, og hermed er opfordringen givet videre til at udbrede open source-kulturen yderligere - til alles fordel.

Ressourcer til videre studier

Selvom denne bog har givet dig en grundig introduktion til komposition og lydproduktion i SuperCollider, kan én tekst dog ikke gøre rede for alt. Der findes heldigvis glimrende læringsmaterialer om anvendelse af SuperCollider, som dog stort set alle er på engelsk. Men det er altid lærerigt og bestemt indsatsen værd at genstudere det samme emne gennem andre forfattere og underviseres perspektiv. Dette skyldes blandt andet, at programmering ofte - og i SuperCollider i særdeles - kan udføres på mange forskellige måder. Med afsæt i denne bog har du gode forudsætninger for at forstå den tekniske lingo, som måske i første omgang kan virke afskrækkende, når man dykker ned i litteraturen. Følgende ressourcer med fokus på SuperCollider henvender sig både til begyndere og til de, som har styr på det grundlæggende og er interesseret i mere avancerede teknikker. De får alle en klar anbefaling herfra, og med afsæt i denne bog kan de nedenstående ressourcer hjælpe dig langt videre.

Anbefalede materialer til begyndere

  • E-bogen A Gentle Introduction to SuperCollider af Bruno Ruviaro (2015)4 er en glimrende, og som titlen indikerer, blid introduktion til SuperCollider. Den kan ikke anbefales nok.
  • Videoserien SuperCollider Tutorials af Eli Fieldsteel (2024)5 er ganske enkelt fremragende, ikke blot som formidling af grundlæggende programmering i SuperCollider, men (især i den sidste halvdel af serien) også som en god introduktion til kerneemner inden for computermusikken. Serien har udgjort en af de primære ressourcer i mine egne studier udi SuperCollider.
  • Bogen SuperCollider for the Creative Musician: A Practical Guide, også af Eli Fieldsteel (2024)2, er en rigtig god introduktion til SuperCollider for musikere.

Anbefalede materialer på videregående niveau

  • E-bogen Scoring Sound: Creative Music Coding with SuperCollider af Thor Magnusson (2021)6 er en meget grundig og omfangsrig introduktion til ikke blot SuperCollider men også kerneemner som klangdannelse og elektronisk komposition inden for computermusik. Den har været et lærerigt bekendtskab i min egen rejse med SuperCollider.
  • Bogen Introduction to SuperCollider er en engelsk oversættelse af Andrea Valles (2016)7 udmærkede grundbog om SuperCollider.
  • Videoserien Musical Sound Design In SuperCollider af Alik Rustamoff (2022)8 introducerer til avancerede emner inden for klangdannelse og lyddesign, med fokus på FM, wavetable-syntese, rumklangsdesign, lofi-æstetik og meget mere.

Der findes mange andre materialer, som kunne have været nævnt her, men jeg har primært nævnt de ressourcer, jeg selv har et godt kendskab til og kan anbefale til denne bogs læsere. God fornøjelse med at udforske dem på egen hånd.


  1. Baalman, M. (2022). Composing Interactions: An Artist's Guide to Building Expressive Interactive Systems. V2\ _Publishing. 

  2. Fieldsteel, E. (2024). SuperCollider for the Creative Musician: A Practical Guide. Oxford University Press. https://doi.org/10.1093/oso/9780197616994.003.0011 

  3. Fieldsteel, E. (2015). SuperCollider Tutorial: 14. GUI. https://www.youtube.com/watch?v=W2D\_PzOVfT0 

  4. Ruviaro, B. (2015). A Gentle Introduction to SuperCollider. CCRMA. 

  5. Fieldsteel, E. (2024). SuperCollider Tutorials - YouTube. In YouTube. https://www.youtube.com/playlist?list=PLPYzvS8A\_rTaNDweXe6PX4CXSGq4iEWYC 

  6. Magnusson, T. (2021). Scoring Sound: Creative Music Coding with SuperCollider. In Leanpub. https://leanpub.com/ScoringSound 

  7. Valle, A. (2016). Introduction to SuperCollider. Logos Verlag Berlin GmbH. 

  8. Rustamoff, A. (2022). Musical Sound Design In SuperCollider. In YouTube. https://www.youtube.com/playlist?list=PLXCUkMwOEWQtB-leHHSexTizzcACdozp9